Author Topic: Stop IR in viewport ASAP  (Read 1217 times)

2020-10-13, 16:47:00

lupaz

  • Active Users
  • **
  • Posts: 543
    • View Profile
Hi there.

I'm working with a scene that has a huge amount of Forest pack elements (trees) and mountains with 2.5D displacement. So it's a heavy one.
I need to wait a long time to have response on the right-click on the viewport when using it for IR in order to stop it, making the whole workflow painfully slow.
It would be great if you could make it more responsive during the processing of whatever is making 3Ds max to not respond.

Thanks!

2020-10-14, 08:09:17
Reply #1

3dboomerang

  • Active Users
  • **
  • Posts: 162
  • Head of 3D
    • View Profile
    • 3DFLOW
that would be Forest Pack Pro making your scene impossible. Espeacially in IR.

Forest Packs reloading when selecting a different camera
Using point cloud display is junk, use proxy-plant display for trees
Have all Forest Pack Pro geometry turned to Proxies (make sure to avoid adding crp_ as prefix or ur Forest Packs will get broken)
Dont use "edge mode" unless it's really necessary, it make (re-)computing the scene for rendering ALOT heavier

The non-responsiveness can prob be part of your viewport being to heavy from those Forest Packs, when doing a render in IR with Forest Packs enabled, you will see the Forest Packs vanish from the viewport. You can make them appear by selecting them from an explorer window (layer explorer, etc...) whilst doing IR.

Again: I'm looking at Forest Pack Pro for this... Not Corona.

Grts

2020-10-14, 16:50:23
Reply #2

lupaz

  • Active Users
  • **
  • Posts: 543
    • View Profile
that would be Forest Pack Pro making your scene impossible. Espeacially in IR.

Forest Packs reloading when selecting a different camera
Using point cloud display is junk, use proxy-plant display for trees
Have all Forest Pack Pro geometry turned to Proxies (make sure to avoid adding crp_ as prefix or ur Forest Packs will get broken)
Dont use "edge mode" unless it's really necessary, it make (re-)computing the scene for rendering ALOT heavier

The non-responsiveness can prob be part of your viewport being to heavy from those Forest Packs, when doing a render in IR with Forest Packs enabled, you will see the Forest Packs vanish from the viewport. You can make them appear by selecting them from an explorer window (layer explorer, etc...) whilst doing IR.

Again: I'm looking at Forest Pack Pro for this... Not Corona.

Grts

Thanks.
Just to clarify: I don't have Forest Pack elements visible on the viewport, or very few. I'm not having viewport issues.
I'm not using edge mode.
The geometry that I have in the Forest object are Corona Proxies.
I don't have the issue of Forest Pack objects vanishing.


2020-10-14, 16:55:25
Reply #3

maru

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 10381
  • Marcin
    • View Profile
Can you try lowering the number of CPU threads for IR in Render Setup > System > System Settings? It sounds like the CPU is too busy to quickly react to the right-click.
Is this happening only with the Corona UI, or the whole 3ds Max UI?

2020-10-14, 23:31:54
Reply #4

lupaz

  • Active Users
  • **
  • Posts: 543
    • View Profile
I made a short video:

https://youtu.be/WlDXVOYr3FQ

I clicked on the corona IR window as soon as the video starts, in second 2 or 3, and I keep right clicking on it several times. The 3ds max UI doesn't respond either. You'll see the menu opening much later.
Edit: I tried lowering the CPU threads but the result is the same.
Thanks.
« Last Edit: 2020-10-14, 23:38:07 by lupaz »

2020-10-15, 09:52:58
Reply #5

Frood

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1560
    • View Profile
    • Rakete GmbH
I don't have Forest Pack elements visible on the viewport, or very few.

Unfortunately it still slows down everything. Even if you "freeze" all objects, hide them, whatever. It's a pain. (The vanishing objects were fixed in one of the latest FPP versions, making it even more sluggish). Quick test: Have a somewhat heavy scene with FP objects, create a box, Alt-Q that box and start IR. You wait for ages until IR starts to render ... a box. I get even missing assets warnings about FPP objects from Corona when starting IR with a single box without material. FPP gets the prerender notification, does not create any items as it should (you can see this in the max log if FPP is set to "debug") but Corona seem to process them (or the assets?) anyway. It's absolutely annoying.


Good Luck



Never underestimate the power of a well placed level one spell.

2020-10-15, 12:25:52
Reply #6

denisgo22

  • Active Users
  • **
  • Posts: 680
    • View Profile
may be you have Corona proxy objects visibility in mesh mode in scene??/ one proxy object in mesh mode will be enough for slow down viewport performance

2020-10-15, 17:31:58
Reply #7

Frood

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1560
    • View Profile
    • Rakete GmbH
Ok, the original post was about stopping IR, then I dared to derail a bit because lupaz showed a video where IR was started. Now it's about IR performance generally again it seems :) Anyway, I see no difference using mesh mode or box proxy here. Which kind of setup are you referring to? You mean CoronaProxy scattered with FPP and CoronaProxy set to Viewport Display "Full mesh" and FPP Display options "Mesh"?

@lupaz: Another feature which causes issues with all kinds of plugins and setups using IR is the viewport statistics (hotkey 7). I would disable it generally by default, in your video it's active.


Good Luck



Never underestimate the power of a well placed level one spell.

2020-10-15, 18:06:18
Reply #8

lupaz

  • Active Users
  • **
  • Posts: 543
    • View Profile
Ok, the original post was about stopping IR, then I dared to derail a bit because lupaz showed a video where IR was started. Now it's about IR performance generally again it seems :) Anyway, I see no difference using mesh mode or box proxy here. Which kind of setup are you referring to? You mean CoronaProxy scattered with FPP and CoronaProxy set to Viewport Display "Full mesh" and FPP Display options "Mesh"?

@lupaz: Another feature which causes issues with all kinds of plugins and setups using IR is the viewport statistics (hotkey 7). I would disable it generally by default, in your video it's active.


Good Luck

Thanks Frood. I didn't know that about the statistics. Too bad. I really need that.


Unfortunately it still slows down everything. Even if you "freeze" all objects, hide them, whatever. It's a pain. (The vanishing objects were fixed in one of the latest FPP versions, making it even more sluggish). Quick test: Have a somewhat heavy scene with FP objects, create a box, Alt-Q that box and start IR. You wait for ages until IR starts to render ... a box. I get even missing assets warnings about FPP objects from Corona when starting IR with a single box without material. FPP gets the prerender notification, does not create any items as it should (you can see this in the max log if FPP is set to "debug") but Corona seem to process them (or the assets?) anyway. It's absolutely annoying.


Good Luck

Regarding turning forest pack objects off, in my case the performance changes drastically, going back to normal.
But, if the Corona team can do something about the CPU power it gives to forest at render time, it would be great. Even if Itoo does something about it, I can't update their plugin anymore (expired service)

2020-10-15, 19:04:04
Reply #9

Frood

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1560
    • View Profile
    • Rakete GmbH
Too bad. I really need that.

You just have to try from scene to scene if it does any damage, it does not necessarily so. At the other hand: when using a scatterer, it shows unfeasible data anyway.

Regarding turning forest pack objects off, in my case the performance changes drastically, going back to normal.

What exactly do you mean by "turning off"? Hiding? Freezing? Going to FP -> Display -> "Freeze all Forest objects"?


Good Luck



Never underestimate the power of a well placed level one spell.

2020-10-15, 19:13:40
Reply #10

lupaz

  • Active Users
  • **
  • Posts: 543
    • View Profile

What exactly do you mean by "turning off"? Hiding? Freezing? Going to FP -> Display -> "Freeze all Forest objects"?


Yes. Sorry. I meant hiding them (from the scene explorer).

2020-10-15, 19:16:00
Reply #11

romullus

  • Global Moderator
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 6736
  • Let's move this topic, shall we?
    • View Profile
    • My Models
Another feature which causes issues with all kinds of plugins and setups using IR is the viewport statistics (hotkey 7).

I never heard about that. Is it for real? I use statistics all the time, am i hindering performance of my scenes?
I'm not Corona Team member. Everything i say, is my personal opinion only.
My Models | My Videos | My Pictures

2020-10-15, 20:16:51
Reply #12

Frood

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1560
    • View Profile
    • Rakete GmbH
Yes. Sorry. I meant hiding them (from the scene explorer).

Ah, ok. So what do you get if you do the above in your scene: create a box, ALT-Q it and start IR? How fast does it work for you?

I never heard about that. Is it for real?

I encountered this with 2 plugins, one of them was (and is) Laubwerk, the other I don't remember, sorry.


Good Luck



Never underestimate the power of a well placed level one spell.

2020-10-15, 20:30:31
Reply #13

romullus

  • Global Moderator
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 6736
  • Let's move this topic, shall we?
    • View Profile
    • My Models
Maybe this more due to the plugins, than the statistics? I use very few plugins, so i think i should be safe :] Anyway, thanks for the info!
I'm not Corona Team member. Everything i say, is my personal opinion only.
My Models | My Videos | My Pictures

2020-10-15, 20:48:38
Reply #14

Frood

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1560
    • View Profile
    • Rakete GmbH
Maybe this more due to the plugins, than the statistics?

Well... both. If e.g. using Laubwerk AND having statistics activated: 1fps. If switching statistics off: normal performance.

I use very few plugins, so i think i should be safe :]

Yes, as mentioned it's just one thing to check. And If I have no knowledge about the scene I recommend to switch it off - just to be sure. But don't worry about it on a day like this ;]


Good Luck





Never underestimate the power of a well placed level one spell.