Author Topic: Corona Image Editor, Bug in The LightMix: Turns off random lights. *Solved*  (Read 1492 times)

2020-02-20, 18:28:03

Atlantis

  • Active Users
  • **
  • Posts: 18
    • View Profile
Hi

There is a Lightmix Bug in the Corona Image Editor.

This happens with different scenes/projects on both my Macs:

1. Open a CXR file in the Corona Image Editor
2. Change the value of any light source (for example the sky) in the LightMix

Result: Another random light will turn off completely. And stays off until I quit the application and
reopen the CXR file.

This only happens in the Corona Image Editor, not in the Corona VFB.
But the Corona Image Editor is no longer suitable for production this way.
(Is it possible to install an earlier version of the application? It never happened before)


Sample nr. 1:
In the hotel room, i changed the value of the Corona Sky and one light bulb turns off.

Sample nr. 2:
I change the value of the light on the welcome desk and the light-tube turns off.

System:
Mac Pro 5,1, 12 Core, 64 GB RAM
OSX 10.14.5  Mojave
Cinema 4D R20, Corona 5 hotfix 2
« Last Edit: 2020-02-21, 18:17:42 by Atlantis »

2020-02-20, 18:47:43
Reply #1

TomG

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 4035
    • View Profile
Would it be possible for you to send us the CXR via private uploader for testing here? (The scene might be useful too, but maybe the CXR would be enough)

Just to confirm was the CXR saved from the same version of Corona (5 HF2), or saved from an earlier version? Anything different about those materials that are accidentally affected? Are they Corona Lights, or Corona Light Materials applied to an object (the object isn't an instance or anything by chance, or anything else that you can think of that might make those objects different somehow?)

Thanks!

2020-02-20, 19:47:44
Reply #2

Atlantis

  • Active Users
  • **
  • Posts: 18
    • View Profile
Hello Tom

Thanks for your reply.
The scene was made in corona 5 and I noticed the bug immediately in the image editor. I then downloaded and installed hotfix 2, but the problem is still there.
I don't see anything special with my lights. It's a very simple scene.

It's two light bulbs (corona light material) but no instance.

Additional information: I installed an earlier version of the Corona Image Editor and the problem remains. So it must already "happen" in Cinema 4d/Corona 5.

I can upload the CXR via Dropbox link, would that be ok for you?

Thanks so much
Maceo


2020-02-20, 20:59:12
Reply #3

TomG

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 4035
    • View Profile
Dropbox link would be perfect! Could you post the filename uploaded here in the thread once you send it in, and that way we'll know that file x relates to issue y. Thanks!

(and thank you for the extra info on the scene too, super useful!)

2020-02-20, 21:30:53
Reply #4

Atlantis

  • Active Users
  • **
  • Posts: 18
    • View Profile
Do I have to use the privat uploader page to send the dropbox link or can I send it via PM?
« Last Edit: 2020-02-20, 21:39:14 by Atlantis »

2020-02-20, 21:37:51
Reply #5

TomG

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 4035
    • View Profile
The link at the bottom of https://corona-renderer.com/upload will send it along to our dropbox (or the form will send it in if smaller than 256MB). PMs are not recommended as then they only go to one person, rather than accessible to the developers and all those who may need to have a look :)

2020-02-20, 21:45:09
Reply #6

Atlantis

  • Active Users
  • **
  • Posts: 18
    • View Profile
I uploaded "hotelroom_lightmix_bug" with a very reduced c4d file and a CXR file.

Thank you very much for checking it.

cheers
Maceo

2020-02-21, 17:32:22
Reply #7

Beanzvision

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 2082
  • Bengamin
    • View Profile
    • Cormats
I uploaded "hotelroom_lightmix_bug" with a very reduced c4d file and a CXR file.

Thank you very much for checking it.

cheers
Maceo

Thanks for the scene file, We've had a look. There seems to be a naming conflict between the 2 "Kugel" objects listed in the LightMix. Can you please try renaming one of them? Or, you could list them together. That seems to fix it here on our end. It might also be an idea to add some diffuse to the lights in case you plan to turn them off, they won't appear black ;)


2020-02-21, 18:15:31
Reply #8

Atlantis

  • Active Users
  • **
  • Posts: 18
    • View Profile
There seems to be a naming conflict between the 2 "Kugel" objects listed in the LightMix. Can you please try renaming one of them?

Hello Bengamin

Wow, it's that simple.
I checked it with two problematic scenes and it works great after renaming the lights. :)
Thank you so much.

Is it possible that this didn't occur in earlier versions? I'm often a bit sloppy with naming lights and this never happened before.

Cheers
Maceo


2020-02-24, 16:40:52
Reply #9

Beanzvision

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 2082
  • Bengamin
    • View Profile
    • Cormats
There seems to be a naming conflict between the 2 "Kugel" objects listed in the LightMix. Can you please try renaming one of them?

Hello Bengamin

Wow, it's that simple.
I checked it with two problematic scenes and it works great after renaming the lights. :)
Thank you so much.

Is it possible that this didn't occur in earlier versions? I'm often a bit sloppy with naming lights and this never happened before.

Cheers
Maceo

Hi Marco, I'm glad to hear it's worked for you. To my knowledge, I haven't seen a naming issue like this before and I am also a bit slack sometimes when it comes to naming and keeping a clean scene organized. So, it's possible this may be new. At least for me anyway. Out of interest though, I will check it with older versions.