Author Topic: Corona render engine 7 upgrade to 9 noise  (Read 2358 times)

2022-12-13, 12:03:56

bertv

  • Active Users
  • **
  • Posts: 21
    • View Profile
Hi,

At work we recently upgraded from Corona 7.0 to 9.0
Suddenly we experience lot's of noise in our renders and the overall look seems less bright.

The exact same scene rendered in Corona 7 is noise free after 8 passes with full denoise.
But rendered with Corona 9 some areas experience noise.

Corona 07:


Corona 09:
« Last Edit: 2022-12-14, 10:48:47 by bertv »

2022-12-13, 14:10:38
Reply #1

romullus

  • Global Moderator
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 8925
  • Let's move this topic, shall we?
    • View Profile
    • My Models
Are you using Nvidia Ai denoiser? If so, try to switch to another denoiser, either Corona HQ, or Intel AI and see if that helps.
I'm not Corona Team member. Everything i say, is my personal opinion only.
My Models | My Videos | My Pictures

2022-12-13, 15:38:14
Reply #2

maru

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 12905
  • Marcin
    • View Profile
Please also try backing up your scene so that you don't lose anything and then resetting all render settings (Render Setup > Scene > Reset Settings). Are you getting the same issues after the render settings reset?
Marcin Miodek | chaos-corona.com
3D Support Team Lead - Corona | contact us

2022-12-14, 10:33:35
Reply #3

bertv

  • Active Users
  • **
  • Posts: 21
    • View Profile
Are you using Nvidia Ai denoiser? If so, try to switch to another denoiser, either Corona HQ, or Intel AI and see if that helps.

Hi romullus,
The switch to Intel AI denoise did the trick.
The one I was using was the Corona HQ

Thank everybody for the info.

Below examples for an other camera:
Corona HQ denoise with corona 9 (Nvidia Quadro RTX 4000)


Intel AI denoise with corona 9


« Last Edit: 2022-12-14, 11:57:15 by bertv »

2022-12-14, 13:22:28
Reply #4

rowmanns

  • Former Corona Team Member
  • Active Users
  • **
  • Posts: 1892
  • Corona for 3ds Max QA Team
    • View Profile
Hi,

Is there any chance you can send this scene over so we can investigate what's going on under the hood?

There is a link to our private dropzone in my signature.

Thanks!
Please read this before reporting bugs: How to report issues to us!
Send me your scene!

2022-12-14, 17:01:08
Reply #5

bertv

  • Active Users
  • **
  • Posts: 21
    • View Profile
Hey @Rowmanns,

I send you a part of the scene.
Thanks for looking into this.

2022-12-15, 10:20:53
Reply #6

rowmanns

  • Former Corona Team Member
  • Active Users
  • **
  • Posts: 1892
  • Corona for 3ds Max QA Team
    • View Profile
Hi,

Thanks for the detailed report!

I have the scene, I will let you know when I have investigated the issue :)

Cheers,

(Internal ID=1022863016)
« Last Edit: 2022-12-15, 10:25:05 by rowmanns »
Please read this before reporting bugs: How to report issues to us!
Send me your scene!

2022-12-15, 13:20:39
Reply #7

rowmanns

  • Former Corona Team Member
  • Active Users
  • **
  • Posts: 1892
  • Corona for 3ds Max QA Team
    • View Profile
Hi,

So I looked into this some more, it appears you are describing the NVIDIA AI denoiser not the Corona HQ denoiser. (As I found from the screenshots)

We actually don't have any control over the NVIDIA denoiser as it is packaged in the driver now, so driver updates can affect the performance of it.

The CoronaHQ denoiser seems to be working fine on the scene you sent me over :)

Thanks,

Rowan
Please read this before reporting bugs: How to report issues to us!
Send me your scene!

2022-12-15, 16:20:51
Reply #8

maru

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 12905
  • Marcin
    • View Profile
For more info about the different denoisers in Corona (Corona HQ, Intel AI, NVIDIA AI), please see:
https://support.chaos.com/hc/en-us/articles/4528588388113-How-to-use-denoising-in-Corona-for-3ds-Max-
Marcin Miodek | chaos-corona.com
3D Support Team Lead - Corona | contact us

2022-12-16, 11:11:20
Reply #9

bertv

  • Active Users
  • **
  • Posts: 21
    • View Profile
Hey,

Thanks for testing.
I'll have a deeper look into this after the holiday's and will check at work the possibility for sending you the whole scene.
(Due to NDA)

Regards,
Bertv

2022-12-16, 16:20:34
Reply #10

davemahi

  • Active Users
  • **
  • Posts: 195
    • View Profile
    • iamstatic
I want to give my 2 cents here. We have been using Corona since the beginning, and our studio just upgraded to Corona 9. We definitely find the renders more noisy than previous releases.
I'm not sure whats going on, but somthing has changed and not for the better for us. We wll most likely roll back to an older version of Corona to render out animations. DOF and indirect noise are for sure worse in Corona 9 for us.

EDIT: This has nothing to do with the denoiser for us.
« Last Edit: 2022-12-16, 16:24:31 by davemahi »

2022-12-16, 16:33:06
Reply #11

maru

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 12905
  • Marcin
    • View Profile
I want to give my 2 cents here. We have been using Corona since the beginning, and our studio just upgraded to Corona 9. We definitely find the renders more noisy than previous releases.
I'm not sure whats going on, but somthing has changed and not for the better for us. We wll most likely roll back to an older version of Corona to render out animations. DOF and indirect noise are for sure worse in Corona 9 for us.

EDIT: This has nothing to do with the denoiser for us.

Could you please share some examples of this? (publicly or through https://support.corona-renderer.com/hc/en-us/requests/new)
Have you tried resetting all render settings? (Render Setup > Scene > Reset Settings)
Marcin Miodek | chaos-corona.com
3D Support Team Lead - Corona | contact us

2023-01-20, 16:18:20
Reply #12

davemahi

  • Active Users
  • **
  • Posts: 195
    • View Profile
    • iamstatic
So I have rolled back to an older Corona version and sent my same scene to the farm. It rendered faster and cost less overall. And the noise was a little bit better on the older version for me.
I'm not sure what is going on under the hood that would have changed. But it is not behaving the same way. Unfortunately all of our scenes are client files and we can't share them, so I am sorry you can't have a file to debug.


Notes:
- Anything but the CoronaHQ denoising is not working for animations.
- Corona 9 has more noise overall in our renders and needs more samples than the previous releases.
- Overall rendering is slower with Corona 9.
- Corona 9 resolving DOF seems to be not as good, and ends up looking like rendering noise and wierd stuff.

- As a studio we have decided not to use Corona 9 in production and hope that the Devs can see this happening on their end.


The orignal poster here though should know that using AI denoiser and DOF is a bad combo with Corona 9.