Author Topic: Backburner servers stops working randomly  (Read 401 times)

2021-11-25, 08:28:52

BossCo

  • Active Users
  • **
  • Posts: 26
    • View Profile
Hello friends,

After trying everything I could find on 3DS Max forums or online, I had to ask this question here because it happens constantly.

I have one WS and two servers as render nodes. When I use DR everything works fine. When I render animations with a backburner, everything starts working well... and it works well for hours, but after some time Backburner server app on my nodes just turns off without any reason. Sometimes it happens only on one server, sometimes on both. Strangely enough, the Backburner server working on my WS keeps working as expected. It is really annoying considering it usually happens at night when I can't start up the server's app again, so I lose precious hours of render time on servers.

I also tried to use Pulze render manager, and with that everything works fine. No stops and it can keep rendering for days.

If anyone had a similar problem, help would be appreciated...

Thanks a lot,
Bosko L.

2021-11-25, 08:49:20
Reply #1

Frood

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1705
    • View Profile
    • Rakete GmbH
but after some time Backburner server app on my nodes just turns off without any reason.

What do you mean exactly by "turns off"? Do you mean server.exe (or serversvc.exe in case of you are running it as service) crashes/terminates?

Have a look at the last few lines of the logs if it happens:

1. Max.log (...\network\max.log) on the BB server

2. BackburnerServer.log (<user>\Appdata\local\backburner) on the BB server

3. Backburner.log (<user>\Appdata\local\backburner) on the computer running the BB manager

4. And maybe the log of the job itself (<user>\Appdata\local\backburner\jobs\<jobname>\<jobname>.log) on the computer running the BB manager. Even if this one is rather cryptic it still may reveal something useful

5. Standard system log (Computer management -> Event viewer -> Windows logs -> System)

Also make sure, there is no time schedule active for the nodes (Queue Monitor, right click on a node -> "Week Schedule")


Good Luck



Never underestimate the power of a well placed level one spell.

2021-11-25, 09:19:38
Reply #2

BossCo

  • Active Users
  • **
  • Posts: 26
    • View Profile
Thanks for the fast answer...

here are the logs... I can't understand what this means, but this is from the time they stopped working...

Code: [Select]
2021/11/25 02:25:50 INF 3dsmax adapter : CORONA : Cleaning up
2021/11/25 02:25:50 INF 3dsmax adapter : END FRAME 423; TASK 124 OF 151; (D:\Works central\___LLD\LLD-TUDOR_V6-all\Frames_tudor\C_002_0423.png); 218s; 20415398 faces; MEM 11160 MB;
2021/11/25 02:25:50 INF 3dsmax adapter : Autodesk  24.1 is Done with : Frame 423.
2021/11/25 02:25:50 INF 3dsmax adapter : Autodesk  24.1 is Done with task : Frame 423 to Frame 423.
2021/11/25 02:25:50 INF Block of 1 task(s) completed
2021/11/25 02:25:50 INF New task assigned: 425
2021/11/25 03:26:11 WRN Server has not received an update from the Manager and has timed out; assuming the manager is down.
2021/11/25 03:26:11 WRN Manager is not responding
2021/11/25 03:26:45 INF Registration to 192.168.0.50 accepted
2021/11/25 03:26:46 INF Receiving new job from 192.168.0.50
2021/11/25 03:26:47 INF Application is down
2021/11/25 03:27:07 ERR Launcher: Timed out executing command:"C:\Program Files\Autodesk\3ds Max 2022\maxadapter.adp.exe" "-o" "ShutDown" "-l" "Info"
2021/11/25 03:27:08 INF Adapter returned unexpected code -2 for "C:\Program Files\Autodesk\3ds Max 2022\maxadapter.adp.exe" "-o" "ShutDown" "-l" "Info"
2021/11/25 03:27:08 ERR Unknown Error

and from Manager
Code: [Select]
2021/11/25 04:35:42 INF z800 completed 1 task(s)
2021/11/25 04:35:42 INF Sending instructions for job 'LLD-TUDOR_V6-all C3' to z800
2021/11/25 04:37:19 INF dl-380 completed 1 task(s)
2021/11/25 04:37:19 INF Job 'LLD-TUDOR_V6-all C2' Complete
2021/11/25 04:37:19 INF Sending instructions for job 'LLD-TUDOR_V6-all C3' to dl-380
2021/11/25 04:40:04 WRN Could not broadcast DISCOVER_SERVERS request on lo: A socket operation was attempted to an unreachable network.


2021/11/25 04:42:36 INF dl-380 completed 1 task(s)
2021/11/25 04:44:45 ERR Server dl-380 is not responding
2021/11/25 04:44:51 INF Successful registration from dl-380
2021/11/25 04:44:52 INF Sending instructions for job 'LLD-TUDOR_V6-all C3' to dl-380
2021/11/25 04:45:05 WRN Could not broadcast DISCOVER_SERVERS request on lo: A socket operation was attempted to an unreachable network.


2021/11/25 04:46:03 ERR Server dl-380 is not responding
2021/11/25 04:47:04 INF z800 completed 1 task(s)
2021/11/25 04:50:06 WRN Could not broadcast DISCOVER_SERVERS request on lo: A socket operation was attempted to an unreachable network.

2021-11-25, 09:48:35
Reply #3

Frood

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1705
    • View Profile
    • Rakete GmbH
How does your network setup looks like? It seems that the manager lost its connection temporarily

"2021/11/25 04:40:04 WRN Could not broadcast DISCOVER_SERVERS request on lo: A socket operation was attempted to an unreachable network."


Good Luck



« Last Edit: 2021-11-25, 13:18:29 by Frood »
Never underestimate the power of a well placed level one spell.

2021-11-25, 10:12:47
Reply #4

BossCo

  • Active Users
  • **
  • Posts: 26
    • View Profile
That message keeps popping up even when everything works OK... I've disabled all other network adapters except the one that I use for LAN.

Code: [Select]
2021/11/25 09:51:59 INF dl-380-2 completed 1 task(s)
2021/11/25 09:52:09 INF dl-380 completed 1 task(s)
2021/11/25 09:54:13 INF dl-380-2 completed 1 task(s)
2021/11/25 09:54:20 INF dl-380 completed 1 task(s)
2021/11/25 09:55:34 WRN Could not broadcast DISCOVER_SERVERS request on lo: A socket operation was attempted to an unreachable network.


2021/11/25 09:56:28 INF dl-380-2 completed 1 task(s)
2021/11/25 09:56:31 INF dl-380 completed 1 task(s)
2021/11/25 09:58:41 INF dl-380 completed 1 task(s)
2021/11/25 09:58:43 INF dl-380-2 completed 1 task(s)
2021/11/25 10:00:36 WRN Could not broadcast DISCOVER_SERVERS request on lo: A socket operation was attempted to an unreachable network.


2021/11/25 10:00:51 INF dl-380 completed 1 task(s)
2021/11/25 10:00:57 INF dl-380-2 completed 1 task(s)
2021/11/25 10:03:01 INF dl-380 completed 1 task(s)
2021/11/25 10:03:11 INF dl-380-2 completed 1 task(s)
2021/11/25 10:05:12 INF dl-380 completed 1 task(s)
2021/11/25 10:05:24 INF dl-380-2 completed 1 task(s)
2021/11/25 10:05:37 WRN Could not broadcast DISCOVER_SERVERS request on lo: A socket operation was attempted to an unreachable network.

I have a gigabit ethernet switch and all computers in the office are connected over cable. This morning again I connected to servers with Teamviewer, I see that the Backburner server app is not working, I start it - and it continues rendering normally... they work now, and they will work for hours - but sooner or later one or both of them will stop... It is really frustrating :)

2021-11-25, 10:18:59
Reply #5

Frood

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1705
    • View Profile
    • Rakete GmbH
If it ever worked, maybe this one would be interesting for you:

https://knowledge.autodesk.com/support/3ds-max/troubleshooting/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/3ds-Max-Backburner-will-not-render-warning-message-Could-not-broadcast-servers-appears-after-Windows-10-Creators-Update.html

Personally I've never seen this error, but usually windows updates are disabled here. Edit: I still guess this is the cause most likely. And the fact that it's working despite the error may be related to timing and timeouts.


Good Luck



« Last Edit: 2021-11-25, 10:22:39 by Frood »
Never underestimate the power of a well placed level one spell.