Author Topic: How to extend / clip Bitmap  (Read 293 times)

2021-11-23, 02:00:07

Anthe.cr3

  • Active Users
  • **
  • Posts: 20
    • View Profile
Hi there,

still a pretty new user to Cinema4D and Corona Rendered

How can one set up a bitmap, without it repeating/tiling?

I am not talking about randomizing the tiling in general, but in the picture i attached to this post, you can see a Porsche emblem on a rim, and i only want it once, without it repeating at the outer boundries of the specific area where the main emblem is mapped.

In blender for example, you can set up each texture, if the texture should repeat itself outside the UV Boundries, or if it should extend, or clip.

I hope this makes sense.


Thanks in advance!

2021-11-23, 11:43:34
Reply #1

Beanzvision

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 2085
  • Bengamin
    • View Profile
    • Cormats
Hi,

Have you tried unchecking ''Tile'' in the material settings?


2021-11-23, 12:08:40
Reply #2

Anthe.cr3

  • Active Users
  • **
  • Posts: 20
    • View Profile
Hi Beanzvision

Thanks for the reply-

Yes this could work in theory, unfortunately not for this case, because i also have a Bumpmap that should tile across the whole rim, and when unchecking the "tile" option, this transfers to all the Bitmaps of said material.

Only this one Normal Map should not tile.


For example in Octane, there's the "border mode" option for single textures ( see attached file )


If there's no similar function, that might be a good point for the Request section, as this function could be of use for adding Stickers, or Labels for Products.


2021-11-23, 15:46:37
Reply #3

mmarcotic

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 492
  • Jan - C4D QA
    • View Profile
Hello,

have you tried using the "Crop/Placement" and "Additional mapping" parameters inside Corona Bitmap?
You can set the tiling, position and width/height of the bitmap in there.

Thanks,
Jan
Learn how to report bugs for Corona in C4D here.

2021-11-23, 23:58:25
Reply #4

BigAl3D

  • Active Users
  • **
  • Posts: 443
    • View Profile
You can also remove the Porsche logo from that bumpy version, and create a second material with just the logo. You then just place this to the right of the first material (in the Object Manager). Stacking materials in C4D goes from left (bottom) to right (top). From on the logo material, you can turn off tiling and position the logo as needed.

Let us know if any of this makes sense.

2021-11-24, 08:48:14
Reply #5

Anthe.cr3

  • Active Users
  • **
  • Posts: 20
    • View Profile
Hi Jan, thanks for the response

I opened a second file just for trying out your tips- 

The Additional Mapping & Crop / Placement now makes sense for me, thanks for that tip! I could Place the texture freely on a geometry without it tiling.

Although the borders of the Normal map are still visible(see attached screenshot below).

I also made a Screenshot of how i can make it look in Blender, using the "extend Borders" mode for selected textures. With that function, the "clipped normal border" is not visible.



Hi BigAl3D, also thanks for this suggestion.

Unfortunately, since i am still very new to Cinema4D in general, i couldn't make this work. I probably missed something.

When creating a second material with the Porsche Normal Bitmap, and putting it right to the initial material with the Bump Bitmap, it just overrides the first (left) material completely.

I added a second material Tag, put it right to the first. I also tried checking "add material" box, but the first (left) material did not show below.



Thanks for both your help!









2021-11-25, 10:16:52
Reply #6

Anthe.cr3

  • Active Users
  • **
  • Posts: 20
    • View Profile
So is there no way of achieving the "extended border" Bitmap mode as in most render softwares?

2021-11-25, 11:38:59
Reply #7

mmarcotic

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 492
  • Jan - C4D QA
    • View Profile
As far as I know, no.

I will add it internally as a feature request.

Thanks,
Jan
Learn how to report bugs for Corona in C4D here.

2021-11-25, 18:37:22
Reply #8

Anthe.cr3

  • Active Users
  • **
  • Posts: 20
    • View Profile
Thanks Jan!

I believe that's a very useful feature that could be used in cases such as this-

Does the "Decals" feature ( i know it's currently not available in C4D ) have anything in common with this "bitmap extend / Border Mode" ?

Greetings
Andrej