Author Topic: EV - brightness change on IR restart  (Read 997 times)

2021-06-28, 12:32:38

clemens_at

  • Active Users
  • **
  • Posts: 88
    • View Profile
Hello,

I've had this problem a couple of times now.
Is this a bug or are some settings responsible for this?
max 2021, corona 6 hf2, standard settings. (I even did a render engine reset just to check, and this still happens)

please see attached video.


2021-06-28, 14:34:47
Reply #1

Frood

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1664
    • View Profile
    • Rakete GmbH
Looks like you have piped your environment map through CoronaTonemapControl with unticked "Exposure"?


Good Luck



Never underestimate the power of a well placed level one spell.

2021-06-28, 15:12:05
Reply #2

clemens_at

  • Active Users
  • **
  • Posts: 88
    • View Profile
no, nothing of that sort.
I did reset once again and only use a newly generated sun and sky with the "add coronaSky env" button.
The problem seems to be tied to the scene surroundings. It is quite large in scale (although not very high in polycount).
When I hide the surroundings the problem seems to be gone.
This is weird.

2021-06-28, 15:29:55
Reply #3

TomG

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 3950
    • View Profile
Probably would need the problematic scene sent in to us.

(also though - Corona version, host software version, all scenes or just this one in particular, etc. :) Just to have it written in text rather than "discoverable by watching the video")

2021-06-28, 15:34:48
Reply #4

Frood

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1664
    • View Profile
    • Rakete GmbH
Maybe there is any map used in that surroundings together with ToneMapControl? A site plan/master plan mapped to the ground for example? I still think it is caused by any ToneMapControl map. Just to test, try merging all xrefs (if present) and paste

Code: [Select]
for map in getclassinstances CoronaTonemapControl do format "%: ExposureAffected: %\n" map.name map.ExposureAffected
into the maxscript listener. If it reports nothing but "OK", I was wrong :)


Good Luck



Never underestimate the power of a well placed level one spell.

2021-06-28, 15:41:56
Reply #5

TomG

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 3950
    • View Profile
Yep it really does look like the ToneMap override - the only other thing I can think of is the camera is overriding it in some way.

2021-06-28, 15:54:35
Reply #6

clemens_at

  • Active Users
  • **
  • Posts: 88
    • View Profile
Maybe there is any map used in that surroundings together with ToneMapControl? A site plan/master plan mapped to the ground for example? I still think it is caused by any ToneMapControl map. Just to test, try merging all xrefs (if present) and paste

Code: [Select]
for map in getclassinstances CoronaTonemapControl do format "%: ExposureAffected: %\n" map.name map.ExposureAffected
into the maxscript listener. If it reports nothing but "OK", I was wrong :)


it only reports "OK". So no maps...

@TomG I did write which max version and corona version in my initial post. Also that it has happened before. Not very often thought...

2021-06-28, 15:58:11
Reply #7

Frood

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1664
    • View Profile
    • Rakete GmbH
Probably would need the problematic scene sent in to us.

Ok, then this option :) But was worth a try.


Good Luck




Never underestimate the power of a well placed level one spell.

2021-06-28, 16:13:58
Reply #8

clemens_at

  • Active Users
  • **
  • Posts: 88
    • View Profile
it is the strangest thing.
I now merged the whole scene into a new one and used an override material for everything.
 

2021-06-28, 16:48:20
Reply #9

Frood

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1664
    • View Profile
    • Rakete GmbH
it is the strangest thing.

Agree. Sending or attaching the scene would be the best now. I'm really curious what is causing this one. You could also test Tom's guess by switching to perspective view or using a newly created camera maybe.


Good Luck



Never underestimate the power of a well placed level one spell.

2021-06-28, 17:31:19
Reply #10

clemens_at

  • Active Users
  • **
  • Posts: 88
    • View Profile
perspective view or new camera makes no difference.

I uploaded the file.

filename = 1624894136_corona-ev-issue.zip

2021-06-28, 17:40:09
Reply #11

pokoy

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1623
    • View Profile
My guess would've been that you are using advanced bokeh vignetting in a CoronaCam with high values (which darkens the first render iterations quite a bit) but if it happens in perspective view as well then it's something else.