Author Topic: 3ds Max 2023 slow startup  (Read 511 times)

2022-06-07, 16:31:52

RTstudio

  • Active Users
  • **
  • Posts: 14
    • View Profile
Hello there, recently I have moved to 3ds Max 2023 and theres an strange behaivior when installing Corona, 3ds Max takes too much time to load, I have tested it installing and uninstalling every component. Keeping only the main plugin (without scatter, ) seems to improve loading times, im using Corona 8, with Corona 7 Hotfix 1, doesnt seem to work even that the installer says that it support max 2023. Have you noticed something similar?
It also affects when installing GrowFX for this version.
« Last Edit: 2022-06-07, 16:51:14 by RTstudio »

2022-06-07, 19:26:16
Reply #1

maru

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 11278
  • Marcin
    • View Profile
Hi, Corona 8 supports 3ds Max 2023, Corona 7 doesn't (even though it shows in the installer - it's a bug). The supported 3ds Max versions are always listed here: https://corona-renderer.com/download

As to the slow startup - could you please try clearing your ENU folder and check if it improves the startup times? Please note that this will remove your custom settings such as keyboard shortcuts, buttons, etc, so it's best to keep a backup of the original ENU folder as explained in the article, and only try refreshing it to see if the issue goes away or not: https://knowledge.autodesk.com/support/3ds-max/learn-explore/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/Resetting-3ds-Max-3ds-Max-Design.html#:~:text=You%20can%20reset%20the%203ds,each%20user%20profile%20in%20Windows.
Marcin Miodek | chaos-corona.com
Chaos Corona Support Team Lead | contact us

2022-06-09, 01:35:29
Reply #2

RTstudio

  • Active Users
  • **
  • Posts: 14
    • View Profile
Hi Maru, thanks for answering, I have tried what u suggested, it was the first thing on the list, but its very odd, I have reinstalled Max 2022 in order to do some time comparisons because I didnt note any of them on that version a week ago, but the problem its repeating also in this other version, I have reinstall 3ds Max 2023 and tried to clean every single file from Autodesk, and i cannot figure it out what is causing this.

Here are my time tests so far while installing these plugins:

Max 2022
Free Plugins (BerconMaps+MultiTexture+FloorGenerator+SiNi) - 35s
iToo ForesPack+RailClone - 38s
GrowFX - 36s
Vray 5 - 1:05 min
Corona 8 - 1:24 min
Everything - 1:33 min

Max 2023
Free Plugins (BerconMaps+MultiTexture+FloorGenerator+SiNi) - 36s
iToo ForesPack+RailClone - 38s
Vray 5 - 1:05 min
Corona 8 - 1:27 min
GrowFX - 1:30 min
Everything - 2:27 min

Im gonna try in an different machine that has been formatted recently and has no software installed, I dont want to format this PC :(


2022-06-09, 17:43:09
Reply #3

maru

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 11278
  • Marcin
    • View Profile
If you don't have available Corona / V-Ray licenses, this can cause startup slowdowns.
Do you have available licenses in the Chaos License Server and are they getting correctly activated once 3ds Max starts?
Marcin Miodek | chaos-corona.com
Chaos Corona Support Team Lead | contact us

2022-06-09, 17:56:24
Reply #4

RTstudio

  • Active Users
  • **
  • Posts: 14
    • View Profile
I have Vray license, I use Corona in "demo mode" in order to do the conversions so I just Install the main Plugin, I have read that this could cause some issues with startup slowndows, but like i said I didnt notice this before, could it be that I was using Corona 7? I know that in Corona 8 there was a merge with the whole licenses in Chaos, Right now im testing Vray 6 Beta and the license is activated correctly.

2022-06-09, 17:59:43
Reply #5

maru

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 11278
  • Marcin
    • View Profile
So both your V-Ray license and Corona (trial) license are correctly getting activated through the Chaos License Server, right?
Marcin Miodek | chaos-corona.com
Chaos Corona Support Team Lead | contact us

2022-06-09, 18:02:21
Reply #6

RTstudio

  • Active Users
  • **
  • Posts: 14
    • View Profile
Yeah I dont have any trouble about it, but sorry, I made a mistake saying that I have Corona in demo mode, I mean I dont have it activated I just use it for scene conversions. sorry for the mistake

2022-06-09, 18:08:32
Reply #7

maru

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 11278
  • Marcin
    • View Profile
Hmm, so it might be related to the license not getting activated. I will soon contact you with some more info/questions.
Marcin Miodek | chaos-corona.com
Chaos Corona Support Team Lead | contact us

2022-06-09, 18:21:54
Reply #8

RTstudio

  • Active Users
  • **
  • Posts: 14
    • View Profile
Thanks so much for your quick replies, I was checking all of the plugins that I had and totally forgot to mention tyFlow, just for curiosity I delete it and now the Startup time improve in max 2023 from 2:27 min to 1:41 min, and with max 2022 from 1:33 min to 0:46 sec, it doesnt get stuck loading Corona plugins, now, it still seems to take some time in max 2023 startup but this is definetely an improve, so thankfully this is nothing from Corona, sorry for all the inconvenience, but it could be something to check.
« Last Edit: 2022-06-09, 18:32:42 by RTstudio »

2022-06-23, 13:33:09
Reply #9

maru

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 11278
  • Marcin
    • View Profile
This is now resolved, right? You don't need any further help?
Marcin Miodek | chaos-corona.com
Chaos Corona Support Team Lead | contact us

2022-06-23, 16:55:00
Reply #10

RTstudio

  • Active Users
  • **
  • Posts: 14
    • View Profile
Hi Maru:

Well as I said, deleting Tyflow plugins reduced considerably loading times in both max versions, but again, like I said, it seems that startup times are very long having Corona in Max2023, ill give it a chance with trial period to compare.
« Last Edit: 2022-06-23, 21:59:44 by RTstudio »

2022-06-24, 13:15:48
Reply #11

maru

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 11278
  • Marcin
    • View Profile
Hi Maru:

Well as I said, deleting Tyflow plugins reduced considerably loading times in both max versions, but again, like I said, it seems that startup times are very long having Corona in Max2023, ill give it a chance with trial period to compare.

Ok, thanks for clarifying. We will test this and contact you if needed.
Thank you once again for looking into this and reporting.
Marcin Miodek | chaos-corona.com
Chaos Corona Support Team Lead | contact us