Author Topic: v9 Corona Sun not always rendering (pos. driven by Xpresso from C4D phys sky)  (Read 578 times)

2022-10-28, 22:05:28

edub

  • Active Users
  • **
  • Posts: 72
    • View Profile
I am using some Xpresso to drive the Corona Sun position from the C4D Physical Sky (Time and location parameters)...  this is purely for the positioning of the Corona Sun, and should have no other effect.  Yet, when I am test rendering in VFB - most times the Sun will not actually render, unless I make some changes to the time/ and location parameters...  sometimes I will click forward an hour, and back again - sometimes it works, sometimes it doesn't... 
I am not sure if this is the only case of the Corona Sun not rendering, but if so - what could possibly be the reason? 

I am not really knowledgeable in Xpresso, so perhaps it's something with the priority settings, which are currently set to "Expression - 0"

Any help appreciated, or if someone can confirm any issues with Corona Sun, that would also be useful.

2022-11-03, 14:41:49
Reply #1

Beanzvision

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 2778
  • Bengamin
    • View Profile
    • Cormats
Hi there, are you able to share a test scene for us to look into further?
Bengamin Jerrems l chaos-corona.com
Chaos Corona Support Representative l contact us
Corona Uploader l Upload
Portfolio l Click me!

2022-11-10, 22:44:16
Reply #2

edub

  • Active Users
  • **
  • Posts: 72
    • View Profile
I tried isolating out just the sun + XPresso setup, but when testing I am not able to reproduce the situation of the sun not actually rendering.  However, I noticed that there seems to be a refresh issue, with the sun position not updating in the VFB, unless I click somewhere else in the interface - this somehow "triggers" the correct sun location.
I'm attaching my test file.
For clarification, the XPresso setup is just a rangemapper function that drives the rotation of the Corona Sun, via a null placeholder in the C4D Physical Sky "Custom Sun Object" slot (FYI, not my setup, but I forgot who made it originally)

2022-11-11, 10:07:00
Reply #3

d4l1

  • Active Users
  • **
  • Posts: 10
    • View Profile
I recently tried to connect the Corona Sun to the default C4D Sun with its Sun Expression to define the day / time myself.
While testing it out I ran into the same problem, at least while I had the viewport rendering up and running ... the script didn't update the position for the Corona Sun as long as the rendering was active.
After I noticed that I switched to the non-live type of rendering everytime I changed the values :) Worked like a charm afterwards.

2022-11-23, 07:57:58
Reply #4

Beanzvision

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 2778
  • Bengamin
    • View Profile
    • Cormats
Does just putting a C4D sun tag on the Corona sun object also work in this case? Without the need of Xpresso?
Bengamin Jerrems l chaos-corona.com
Chaos Corona Support Representative l contact us
Corona Uploader l Upload
Portfolio l Click me!

2022-11-23, 11:28:04
Reply #5

Stefan-L

  • Active Users
  • **
  • Posts: 332
    • View Profile
the c4d sun tag doesn't provide fully correct sun positions,

only the the sun from c4d physical sky does give real useful data (that is  why many connect that via expresso)

2022-11-23, 11:35:20
Reply #6

Beanzvision

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 2778
  • Bengamin
    • View Profile
    • Cormats
Thanks Stefan, I appreciate the info ;)
Bengamin Jerrems l chaos-corona.com
Chaos Corona Support Representative l contact us
Corona Uploader l Upload
Portfolio l Click me!

2022-11-23, 15:33:23
Reply #7

Beanzvision

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 2778
  • Bengamin
    • View Profile
    • Cormats
To help us understand this ''visually'', could someone post a short of vid of this not working? Thanks in advance :)
Bengamin Jerrems l chaos-corona.com
Chaos Corona Support Representative l contact us
Corona Uploader l Upload
Portfolio l Click me!

2022-11-24, 09:12:15
Reply #8

d4l1

  • Active Users
  • **
  • Posts: 10
    • View Profile
TBH, never tried to simply add the Tag on the Corona Sun Object, but after a really quick test it looks like its working too :D
Was kind of proud about my first working XPresso tag so I may keep it a while ... but nice to know that there is a way simpler solution.

Recording a video is sadly not possible right now, but there may be other replies as well.

2022-11-24, 13:52:22
Reply #9

Stefan-L

  • Active Users
  • **
  • Posts: 332
    • View Profile
"To help us understand this ''visually'', could someone post a short of vid of this not working? Thanks in advance :) "

Please just believe it, i am c4d user since c4d 6.
the inaccuracy of the old and outdated c4d sun tag is a know fact among c4d users since 10+ years.
p.e. itc can fail/changes if PC clock isnt right, or with from pc to pc, it has incorrect positions for the locations, no saved city locations at all etc, so not usable for real archviz if you need correct and save sun positions. there is a reason maxon made the new sky many years ago.

on the other hand the physical sky provides very exact location data and is working reliable.

it woudl be better to find out why the expresso tag isnt working for the customer ( i cant reproduce any problem here so far, but we i assume edubs report is right, he is also a very experienced c4d user since many years)

2022-11-24, 14:38:52
Reply #10

Beanzvision

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 2778
  • Bengamin
    • View Profile
    • Cormats
it woudl be better to find out why the expresso tag isnt working for the customer ( i cant reproduce any problem here so far, but we i assume edubs report is right, he is also a very experienced c4d user since many years)

Hence why I asked for a video. ;) I don't use xpresso so my knowledge of using it is limited. A video of it not working the way it's meant to would be very useful. It's already been logged, but attentional info can never hurt.
Bengamin Jerrems l chaos-corona.com
Chaos Corona Support Representative l contact us
Corona Uploader l Upload
Portfolio l Click me!

2022-11-24, 19:23:33
Reply #11

Stefan-L

  • Active Users
  • **
  • Posts: 332
    • View Profile
why should i make a video from the sun tag?
- it is not related and no replacement for the reported problem.

you can also see and check the maxon manual to see the quite bigger difference between sun tag and physical sky object in c4d, alone from features.

the report says there is an issue with with corona sun and the c4d physcal sky/sun(the real one) when linked via expresso .
this has nothing to do with the old/outdated sun tag,
and using the sun tag is just no solution for the reported issue, that's what i pointed out.
« Last Edit: 2022-11-24, 19:29:46 by Stefan-L »

2022-11-25, 15:01:05
Reply #12

maru

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 11715
  • Marcin
    • View Profile
Hey guys, could you please provide simple reproduction steps for this problem? I know that we already have the scene, but we need an "explain like I'm five" version, for example:
1. Open the scene
2. Select object X
3. Start interactive rendering in the viewport
4. Change value Y
5. Observe that IR is not updating

Thanks in advance.
Marcin Miodek | chaos-corona.com
Chaos Corona Support Team Lead | contact us

2022-11-28, 11:39:33
Reply #13

d4l1

  • Active Users
  • **
  • Posts: 10
    • View Profile
If using my own XPresso tag to sync both positions I've noticed that the IR not updating only happens while both sun objects are active and casting shadows. (Normally you won't have two suns enabled anyway, but that was only for comparison :) )